середу, 12 липня 2017 р.

Саванти математики

Синдром Саванта

Саванти – це невизнані генії нашого часу. Такі люди дуже талановиті в певному напрямку, наприклад, в математиці, музиці, мистецтві, але в той же час, в усьому іншому саванти «безпорадні». Вони не розрізняють право від ліва, не можуть їздити на автомобілі, навіть світло включити для них важке випробування. Синдром саванта зустрічається дуже рідко і мало відомий в суспільстві, але після виходу оскароносного фільму «Людина дощу», цей феномен отримав широку популярність.
Вперше синдром саванта був описаний лікарем Дж. Ленгдоном дауном. У 1887 році він ввів термін "autistic Savant", щоб описати людину, яка мала феноменальну пам'ять, але мала дуже низький інтелект. В даний час цей термін не використовується. Ще один термін " autistic Savant", так само широко використовується, але він може ввести в оману. Тому що не всі люди – саванти страждають аутизмом. За статистикою лише 50% людей з даним синдромом є аутистами, а решта 50% людей придбали синдром саванта внаслідок травм або вад ЦНС. Савантизм найчастіше зустрічається у чоловіків, ніж у жінок, в зразковому співвідношенні 6 до 1. Згідно з однією з теорії, у людей з даним синдромом є порушення в розвитку лівої півкулі, коли права півкуля виходить з-під контролю лівої півкулі. За цією теорією можна пояснити, чому чоловіки з такими феноменами зустрічаються частіше - справа в тому, що гормон тестостерон може пригнічувати розвиток лівої півкулі, яка, як відомо, більш раціональна у сусідній півкулі мозку.

Синдром саванта. Математика

Деякі люди з синдромом саванта здатні здійснювати складні математичні розрахунки з блискавичною швидкістю без використання техніки. Але в той же час їм складно даються такі математичні дії, як множення або ділення простих чисел. Найвідомішим на сьогоднішній час повелителем чисел є Даніель Таммет, наприклад, він легко вираховує кубічний корінь в умі, а так само з легкістю може відтворити до 22514 знаків після коми в числі ПІ.

Деніел Таммет

Високообдарований савант із Великобританії. Чоловік може подумки робити складні математичні обчислення. Він оперує числами, що складаються більше ніж зі ста знаків. Деніел довів на прикладі ісландської мови, що йому під силу за тиждень вивчити незнайому мову. Всього він володіє одинадцятьма. Напам’ять може назвати понад 22 тисячі цифр, що йдуть після коми числа Пі.
Деніел Таммет народився в 1979 році в Лондоні. У 4 роки він вже з легкістю міг множити та ділити складні числа. Наприклад, ділити 13 на 97 з точністю до 10 знаків після коми. Такі здібності в нього проявилися, коли у дитинстві пережив найтяжчий напад епілепсії. Вчені кажуть, що після цього в мозку відбулися зміни. Савант каже, що запам’ятовує цифри у вигляді візуальних образів. У кожного є структура, форма і колір. А послідовності постають у свідомості як пейзажі.

Арран Фернандес

Англійський вундеркінд народився в 1995 році. Зараз він є наймолодшим студентом Кембриджського університету. Хлопчик отримав домашню освіту і склав іспити на отримання атестата про загальну середню освіту у віці 5-ти років. У 2010 році його прийняли в математичний коледж Фіцуільям при Кембриджському університеті. Зараз він – наймолодший студент.
З 2000 року хлопець опублікував в Енциклопедії цілочисельних послідовностей кілька послідовностей. У 2003 році в прямому ефірі на британському телеканалі змагався в усних обчисленнях  із популяризатором математики Джонні Боллом. Вундеркінд виграв, показавши свою здатність обчислювати корінь 5-го ступеня з великих цілих чисел.

Вільям Джеймс Сідіс

Американський вундеркінд, який володів надзвичайними лінгвістичними та математичними здібностями. Чоловік знав близько 40 мов. Навчився писати вже до кінця першого року свого життя. Вже в 3 роки почав читати Гомера в оригіналі. А між 4-ма і 8-ма роками написав чотири книги, серед яких монографія з анатомії. У 16 років отримав диплом Гарварда з відзнакою. Він написав роботу з альтернативної історії США.
Вільям Джеймс Сідіс народився в 1898 році. Вже у віці 6 років свідомо став атеїстом. Був соціально пасивний. Ставши дорослим, пішов працювати простим бухгалтером, носив сільський одяг і звільнявся з роботи, якщо там дізнавалися про його геніальність.

Ендрю Уайлс

Майбутнє сера Ендрю Уайлса визначила Велика теорема Ферма, про яку він почув ще в 10-річному віці і спробував її довести, використовуючи шкільні знання. Зрозуміло, йому це не вдалося. Проте він не зневірився і почав вивчати роботи математиків, які займалися вирішенням цього завдання. Свого він зрештою домігся – в 1995 році сер Ендрю Уайлс довів Велику теорему Ферма, яка вважалася найскладнішою математичною задачею в світі. Він є володарем 15 нагород у галузі математики та науки.

Немає коментарів:

Дописати коментар