середа, 14 березня 2018 р.

Про число Пі

Число Пі - одне з найпопулярніших математичних понять. Про нього знімають фільми, його зображують у картинах, грають на музичних інструментах, йому присвячують вірші і свята, його шукають і знаходять у священних текстах. Хто і коли вперше відкрив число π, досі залишається загадкою. 
Як відомо, число π - математична константа, рівна відношенню довжини кола до довжини її діаметра і дорівнює π 3,1415926535 ... і далі після коми - до нескінченності. Своє позначення π число знайшло складним шляхом: спочатку цією грецькою буквою в 1647 році математик Оутрейд назвав довжину кола. Він узяв першу букву грецького слова περιφέρεια - «перефірія». У 1706 році англійський викладач Вільям Джонс у роботі «Огляд досягнень математики» вже називав буквою π відношення довжини кола до її діаметра.

Цікаві факти про число π

Вчені вважають, що кількість знаків у числі π нескінченна. Їх послідовність не повторюється. Більш того, знайти повторення не вдасться нікому і ніколи. Так як число нескінченно, воно може містити в собі абсолютно все, навіть симфонію Рахманінова, Старий Заповіт, ваш номер телефону та рік, у якому настане Апокаліпсис.


Пі пов'язано з теорією хаосу. До такого висновку прийшли вчені після створення обчислювальної програми Бейлі, яка показала, що послідовність чисел π абсолютно випадкова, що відповідає теорії.
Обчислити число до кінця практично неможливо - це зайняло б занадто багато часу.
Пі - ірраціональне число, тобто його значення не можна виразити дробом.
Пі - трансцедентне число. Його не можна отримати, зробивши якісь алгебраїчні дії над цілими числами.
Тридцять дев'ять знаків після коми в числі πі достатньо для того, що обчислити довжину кола, що опоясує відомі космічні об'єкти у Всесвіті, з похибкою в радіус атома водню.
Відома піраміда Хеопса є втіленням числа π, так як відношення її висоти до периметра основи дає число π. На клинописних табличках, яким тисячі років, збереглися навіть завдання, які пропонували вирішити за допомогою числа π. 
У 2010 році співробітник компанії «Yahoo» математик Ніколас Чже зміг обчислити в числі πі два квадрильйони знаків після коми. На це пішло 23 дні, і математику знадобилося безліч помічників, які працювали на тисячах комп'ютерів, об'єднаних за технологією розсіяних обчислень. Метод дозволив провести розрахунки з феноменальною швидкістю. Щоб обчислити те саме на одному комп'ютері, потрібно було б більше 500 років. Для того, щоб просто записати все це на папері, знадобиться паперова стрічка більше двох мільярдів кілометрів завдовжки. Якщо розгорнути такий запис, кінець вийде за межі Сонячної системи.
Китаєць Лю Прат встановив рекорд із запам'ятовування послідовності цифр числа π. Протягом 24 годин 4 хвилин Лю Прат назвав 67 890 знаків після коми, не допустивши жодної помилки.
У кращих традиціях π, присвячений не один, а цілих два дні в році! У перший раз День π святкують 14 березня. Вітати одне одного треба рівно о 1год, 59 хвилин 26 секунд. Таким чином, дата і час відповідають першим знакам числа - 3,1415926. Вдруге свято π відзначають 22 липня. Цей день пов'язують з так званим «наближеним π», який Архімед записував дробом 22/7. Зазвичай у цей день π студенти, школярі та вчені влаштовують забавні флеш-моби і акції. Математики, бавлячись, за допомогою π обчислюють закони падаючого бутерброда і дарують один одному жартівливі нагороди.
14 березня, у день відзначення Дня числа π, народився у 1879 року найвідоміший фізик минулого – Альберт Ейнштейн, а у 2018 році помер найвідоміший фізик сучасності – Стівен Гокінг.  

В Україні є пам'ятник числу π. Він побудований на південному березі Кримського півострова поблизу міста Кацивелі.
Ще один пам’ятник числу π знаходиться в Австралії у Сіетлі  перед Музеєм мистецтв.




Немає коментарів:

Дописати коментар